Både 14 och 18K räknas som äkta guld. Lägre guldhalt gör det dock inte. 14K innehåller 58,5 % guld och 18K innehåller 75% guld. Det ska vara lika mycket guld rakt igenom – inte bara på ytan. Man kan inte se på ett föremål hur mycket guld det innehåller och inte heller känna det på vikten; färg och lyster kan uppnås genom polering och/eller ytbeläggning.24K innehåller 100% guld och kallas finguld för att det är helt rent utan inblandning av andra metaller. Guld som skall arbetas till smycken måste blandas med andra metaller för att få tillräcklig styrka och då blir guldhalten lägre.

Smycken med lägre finhalt än 14K, dvs 58,5% guld, räknas inte som guld och får inte säljas som guldsmycke i Sverige. Dessa får inte heller ha stämplar som gör att de kan förväxlas med guldföremål. Guldprodukter som säljs i Sverige ska vara stämplade enligt lagen om ädelmetallarbeten.18K är vanligast i Sverige men 14K kommer mer och mer.

 

Syna stämplarna.
Det räcker inte med att finhalten stämplats in för att halten av guld ska godkännas som äkta. Det måste finnas minst en stämpel till, en ansvarsstämpel/namnstämpel och/eller kontrollstämpeln Kattfoten, för att garantera den saken. Inga stämplar behövs dock för arbeten i guld eller platina som väger mindre än 1 gram. Silver behöver inte stämplas alls. Dessa föremål kan dock stämplas på frivillig basis. Jag stämplar alla mina smycken för jag vill att du som kund ska veta att jag står bakom dem till 100%.

Färgen på guld säger inget om äktheten
Det är inte möjligt att avgöra äktheten på färgen. Beroende på vilka metaller som guldet blandats med förekommer stora färgvariationer.

Rödguld Denna färg är både den äldsta och mest välkända. Den röda färgen uppnår man genom att legera guld med koppar.

Rosé vilken består av 75 % guld (18K), 8-9 % silver och 16-17 % koppar.

Vitguld är en legering av guld och andra metaller än bara silver och koppar, tex nickel och palladium. Dock har de senaste årens nickelallergiproblematik tvingat fram nickelfria vitguldsalternativ, där den svenska branschen legat i frontlinjen. Praktiskt taget allt svensktillverkat vitguld som säljs i dag är nickelfritt.

 Tre färger av guld: Rött guld, vitt guld och Roséguld.
 
 

Se mina namnsmycken i guld här =>

 

Upplysta hälsningar,

Amanda Egilson
NAMNSMYCKEN.COM

 

Källa: http://smyckenochklockor.se

Spara
namnhalsband, namnhalsband guld, namnsmycken, namnsmycken i guld, skillnaden 14k och 18K,

Kommentera

Publiceras ej