Det ska inte förekomma nickel i äkta silver men känsliga personer kan ibland känna av sin allergi ändå, och då beror det på andra ämnen i silvret än just nickel. Nickel används i smycken för att ge en blank och hård yta. Det kan också användas i silverfärgade smycken för att förhindra att de svartnar. Sterlingsilver är en legering av silver och koppar vilket gör att nickelallergiker ofta kan använda silversmycken.

Silver kan även innehålla spår av andra metaller, vilka kan skilja sig från olika tillverkare och därför kan ibland nickelallergiker i sällsynta fall få reaktioner på ”äkta silver” även om de i vanliga fall aldrig märkt av något.

Nickeltest

På välsorterade apotek finns nickeltest som kan visa om varan ger ifrån sig nickel. Detta test består av en vätska som du droppar på en tops. Sedan gnuggar du denna tops på det smycke som du vill testa. Om bomullspinnen färgas röd efter att du har gnidit i 30 sekunder så finns det nickel i produkten.

Finns nickel i äkta guld?

Guld är ett grundämne. Det finns inget nickel i äkta guld. För att få rött guld och roséguld tillsätter man koppar, ju mer koppar, desto rödare färg, och vanligen en mindre del silver och möjligen annan metall. Vitt guld är ingen grundmetall utan en blandning av guld, palladium, koppar och silver. Människor som är allergiska mot nickel kan ha svårigheter med att bära viss typer av vitguld, då det tidigare användes en liten del nickel i legeringen. Dock förbjöds nickel i legeringen av vitguld på 80-talet.

Den vanligaste i svenska handeln förekommande 18K-guldlegeringen, "svenskt rödguld", har guldhalt 75 %, silver 8–9 % och koppar 16–17 %, medan man i många andra länder har lika delar silver och koppar i motsvarande, vilket därför är gulare, "gult guld".

Det ska alltså inte finnas nickel i äkta guld.

Vad är nickel?

Nickel är en högglänsande metall med en silvervit färg. Det har samma färg som silver och är billigare än andra metaller. Ca 65% av allt nickel som framställs används till att framställa rostfritt stål. Andra användningsområden för nickel är bland annat uppladdningsbara batterier, stållegeringar, katalysatorer, gitarrsträngar och mynt.

Nysilver

Nysilver däremot innehålleringet silver alls utan består av koppar, zink och nickel. (Mer om nysilver i ett senare inlägg).

Nickelallergi

Nickelallergi är en kontaktallergi som ofta orsakas av blixtlås, knappar, klockor, smycken och liknande accesoarer som bärs nära huden under lång tid genom att huden tar upp nickel som frisatts. Huden får röda kliande utslag, knottror och svullnad. Huden kan bli torr och spricka. Ingen föds med nickelallergi men om du en gång har fått det så kommer du för alltid ha det, och du måste undvika nickel för att slippa utslagen. Detta kan naturligtvis vara väldigt svårt eftersom alla metaller, även guld och silver, kan innehålla nickel, främst i form av föroreningar. Nickelallergi är inte ärftligt och inte smittsamt.

Stämplar på smycken

Håll utkik efter äkthetsstämpeln 925 och kattfoten eller ansvarsstämpeln på dina smycken. På alla mina namnsmycken finns det tre stämplar (vissa tidigare exemplar bara två): min ae-logga, ansvarsstämpeln AEG samt äkthetsstämpeln 925. Därför kan du lita på att materialet i mina smycken alltid håller högsta kvalitet och framför allt, att jag står för dem till 100%.

Dessvärre finns det en mängd oseriösa tillverkare som stämplar 925 på allt från silverfärgade smycken utan någon som helst silverhalt upp till 830 delar silver. Det gör att många får svårt att lita på stämpling och kvalitetsmärkning, men det finns enkla tips att utgå från. En stämpel ska vara tydlig och man ska tydligt kunna se siffrorna för silverhalten. Typiskt för låg silverhalt är att stämpeln är otydlig och diffus. Du ska också kontrollera att det finns en ansvarsstämpel.

Amanda Egilson
NAMNSMYCKEN.COM

 

Källor: wikipedia, Kemikalieinspektionen, Vårdguiden, Silverklubben

namnsmycken, nickel, nickel i silver, nickel i silversmycken, nickelallergi,

Kommentera

Publiceras ej