Många upplever att deras nya vitguldsring efter användning kan kännas lite solkig och sliten, kanske man upplever att färgen flagnat och upplever det som en besvikelse när den fina vitguldsringen tappar sin färg. Många är inte ens medvetna om att ringen kan behöva omrodieras.

What you see is what you get

Namnringarna och de exklusiva halsbandet Lucky Coin du kan köpa hos mig på NAMNSMYCKEN.COM är inte rodierade, av två anledningar, jag tycker det är snyggt med den gråa tonen, en ton som är mörkare än silver, samt att jag inte vill tvinga på mina kunder en oväntad utgift framöver. What you see it what you get.

 

Vad är Rhodium och måste man rodiera vitguld?

Nej, det måste man inte, det är bara en fråga om tycke och smak. Den enda skillnaden mellan ett rodierat och ett icke-rodierat smycke är just färgen. Anledningen till ytbehandlingen är att vitguldet i sig själv har en gråare färg än den färg som många associerar med vitguld. Det går helt enkelt inte att göra guldet så vitt som många konsumenter önskar utan att tappa de egenskaperna som gör guldet smidbart. Guldsmeder pläterar därför ofta sina tillverkade vitguldssmycken med ett lager av rodium för att göra smycket vitare och ge det mera lyster. Metallen rodium är vit, hård och korrosionsbeständig, och passar därför väl för smycken.

Bilden visar 1) rödguld, 2) vitguld med rodiering och 3) vitguld utan rodiering. Som du ser; en smaksak.

 

Var är rodiering?

Först måste all gammal ytbehandling liksom repor och skavanker slipas bort för att rodieringen ska bli bra och varje gång man gör det försvinner lite lite metall. Sedan sänker man ner smycket i rhodimlösning och genom en elektrolytisk metod och genom elektrisk ström får man atomerna att vandra över till önskat föremål, alltså smycket. Ett skikt av rodium fastnar då på ytan. Skiktet är så tunt att mekaniskt slitage nöter ner det på förhållandevis kort tid.

Vad kostar det att rodiera ett smycke?

Rodium är en förhållandevis dyr metall och det är en ganska svår process att ytbehandla vitguldet.
Att omrodiera en vitguldsring kostar idag normalt från 500 kr och uppåt. Hur ofta det bör göras är helt beroende på hur mycket slitage ringen utsätts för och när ägaren till ringen tycker att det är dags. Ett halvår, år eller längre, ja helt beroende på hur just nu använder smycket och hur känslig du är för smyckets ytförändring.

Välj själv om smycket ska rodieras

Om du som konsument inte vill komma att behöva omrodiera ditt smycke, finns bland annat följande alternativ:

  • Be din guldsmed visa exempel på vitguldssmycken både med och utan rodiumplätering. Då får du en chans att själv jämföra och bedöma skillnaden.
  • Om du är osäker på om du vill ha ditt vitguldssmycke rodierat, be din guldsmed att först tillverka smycket utan att rodiera det. Se om du tycker färgen är tillräckligt vit eller om du vill plätera smycket.
  • Fundera över om vitguld är vad du vill ha. T ex överväg platina och palladium som är två metaller som är vita i grunden och inte behöver legeras eller beläggas med något för att få en vit färg. Platina kostar mer än vitguld medan palladium kostar något mindre.
 
Källa: Aurumforum
 
Spara
Spara
rodiera vitguld, rodinering,