Jag får ofta frågor om vad som är skillnaden på en äkta diamant och en cubic zircon. Det kan förklaras på ett enkelt sätt och man kan också gå djupare. Nätet bubblar över av fantastiskta bildjämförelser där man tydligt kan se. Eller ganska tydligt... Eller nä... det är ibland helt omöjligt!

De diamanter jag har i de ringar jag säljer, är alltid äkta diamanter VSI eller om kunden önskar, lite klarare, TW/VS. Här är smycken med diamanter: ==>
 
 
 
 

Enkelt uttryckt är Cubic Zirconia (CZ) en syntetisk ädelsten som är tillverkad och maskinfacetterad i ett laboratorium medan en diamant är tillverkad av naturen. En Cubic Zirconia är mycket prisvärd sten som är maskinfacetterad och är för det otränade ögat svårt att hålla isär från en diamant. Den mest påtagliga skillnaden mellan en Cubic Zirconia och en diamant är att CZ har mycket lägre värmeledningsförmåga än diamanten, något som man kan känna om man för stenen mot läpparna.

Diamantimitation

Trots sin goda diamantimitation har CZ inga som helst fysiska, kemiska eller optiska egenskaper som matchar en diamant. CZ har b la en lägre hårdhet, 8,5 vilket gör att fasettytor och kanter inte blir lika skarpa och vassa som hos diamanten. Ytterst få diamanter saknar helt inneslutningar av olika slag medan cubic zirkon i stort sett aldrig visar några inneslutningar.

Diamantens största konkurrent

Tack vare sin låga kostnad, långa hållbarhet och visuella likhet med diamanten har Cubic Zirconia förblivit den egenskapsmässigt och ekonomiskt största konkurrenten till diamanten sedan den uppfanns 1976. CZ används flitigt för att göra kopior av kända diamanter och för att visa t ex de olika stegen under slipning av diamanter.

Enligt Sveriges Gemmologiska Riksförening, ska Cubic Zirconia absolut inte benämnas som syntetisk diamant utan som en konstgjord sten som fungerar som en diamantimitation, men mycket mycket billigare.

Cubic Zirkonia saluförs under många fantasifulla namn, här följer en lista på några:

Briollite
CZ
Cech crystal
Cerene
Cubic Z
Cubic Circonia II
Diamon-Z
Diamond-QU
Diamonair
DIamonesque
Diamonique
Diamonite
Diamondite
Diconia
Djevalite
Fianite
Phianit
Phyanite
Shelby
Singh Kohinoor
Zirconia
Zirconium
Zopius diamond 
 
 
Läs mer om CZ här ==> och här ==>
Spara

Kommentera

Publiceras ej