Det vita guldet

Det har blivit allt mer vanligt att man väljer vitguld. Vitguld togs fram i början av 1900-talet som ett alternativ till de exklusiva platinasmyckena, vilka på den tiden var mycket dyrare än guld. Målet med vitguldet var att få en så platinalik färg som möjligt. Vitguld är ingen ren ädelmetall som guld, så vad innehåller egentligen vitguld?

 

Vitguld – en legering

Vitguld är en legering av främst guld, silver, koppar samt någon av de vita metallerna palladium, platina eller nickel. Det är den vita metallen som ger legeringen dess vita färg.

Finns det nickel i vitt guld?

Ända fram till 1980-talet var nickel den övervägande vita metallen i vitguld. Efter att problemet med nickelallergi blev mer utbrett, försvann nickelvitguldet från den svenska marknaden. Idag är det olika halt palladium i guldet som bestämmer hur vitt guldet blir. Det vanligaste är 18K vitguld men det finns även den lägre karathalten 14K.

Plätering

När smycket väl är färdigtillverkat pläterar guldsmeden oftast smycket med ett lager av rodium. Detta gör smycket extra vitt och blänkande. Rodiumplätering slits dock bort med tiden och för att smycket ska behålla sin färg och lyster måste det pläteras om. I de fall då smycket inte rodineras från början behöver det alltså inte ompläteras och färgen håller i sig, men smycket får däremot inte samma vita färg.

Champagne-legering

Det har utvecklats en mängd olika vitguldslegeringar och hos en del guldsmeder kan det dyka upp legeringar med fina namn som Vitguld Diamant eller Vitguld Champagne. Vitguldslegeringar skiljer sig i färg, lyster och hårdhet.

Om du skulle känna dig förvirrad när du ska beställa vitguldssmycken, rekommendation jag att att alltid köpa vitguldssmycken i Sverige, då en del länder fortfarande använder nickel i sitt vitguld.

 Coin namnhalsband i vitt guld med lila månadssten
 

Namnsmycken i vitguld

I min verksamhet använder jag mig alltid av 18K vitguld, men kan ta hem 14K om du vill komma  ner en aning i pris. Det skiljer sig inte jättemycket men det kan vara intressant att veta att det finns.

Nedan ser du mina kärleksringar i rött, vitt och roséguld. De finns med både rund (som på bilden) och rak skena. Du kan också välja en stjärna istället för hjärtat.

 
 
Besök gärna webshopen www.namnsmycken.com för att skapa ett personligt smycke till dig själv eller till någon du tycker om.
 
Amanda Egilson Hallgren
maila: amanda@namnsmycken.com
ring/sms: 0766-456444
 
 
 
 
 
namnsmycken i guld, nickel i vitguld, vad är vitguld,

Kommentera

Publiceras ej