När man pratar om diamanter talar man ofta om Carat. Men vad betyder det?

Du har säkert sett eller läst om ringar som har en diamant på 0,5 carat. Eller en bjässe, 1 carat. Det är inte storleken på diamanten som angivs i carat utan vikten på den. Därför säger man inte att "en diamant ÄR 1 carat" utan att "den VÄGER 1 carat".

Slipkvalitet och mått

Många tror att det endast handlar om diamantens Carat men faktum är att en diamant som väger 0.95 Carat kan vara större sett till diametern än en diamant som väger 1 Carat om den är bra slipad. Därför rekommenderar vi att hålla koll på slipkvaliteten och måtten. (Detta kan jämföras med en människas vikt och kroppsbyggnad. Vikten är enbart en siffra och säger egentligen inte så mycket om personens kroppsform. Längd, bredd och andra faktorer skvallrar mer om personens kroppsform än själva vikten, dvs. hur vikten är fördelad.)

Korta Fakta om diamanter och Carat

* Det kan vara lätt att tro att en diamant om 2 Carat är dubbelt så stor än en diamant om 1 Carat. Men så är inte fallet då diametern på en diamant inte ökar linjärt med viktökningen.

* Samma sak gäller med priset, en diamant om 2 Carat är väldigt mycket dyrare än bara dubbelt så dyr jämfört med en diamant om 1 Carat. Detta beror på sällsyntheten av stora diamanter.

* Stora diamnater är ovanliga. Cirka 1 diamant på en cirka 1 miljon diamanter väger mer än 1 Carat.

 

Frön som motvikt till diamanter

Ordet Carat kommer från ordet Carob som betyder Johannesbrödträd. Förr i tiden använde man frön från johannesbrödträd som en motvikt när man vägde diamanter. Och det hänger kvar ända sedan dess.

Carat = Carat är inte samma som Karat

Carat är den viktenhet man använder för att ange en diamants vikt (inte att förväxla med Karat, som används för att ange renheten i guld). 1.00 Carat är precis 0,20 gram.

 
Namnsmycken

De flesta av mina smycken är rena silversmycken, enkla fina vardagssmycken. På några av dem kan du ändå välja att lägga till diamanter för att göra det till ett exklusivare smycke.

Här är några av mina mest populära smycken:

 
 
 
 

Kram
Amanda Egilson Hallgren
www.namnsmycken.com

 

Information från Vanbruun.com

Kommentera

Publiceras ej