Världens hittills största diamant, Cullinan, hittades i Sydafrika 1905 av Frederick Wells, som då var anställd hos det sydafrikanska företaget Premier Diamond Mining Company. Den vägde över 3 100 carat men delades sedan upp i 105 mindre delar. 9 stora och resten små. Flera av dem ingår i Storbritanniens kronjuveler

 

Afrikas Stjärna

Den är sannolikt den mest kända ädelstenen i hela världen. Den hittades 1905 och döptes efter gruvans ägare, Sir Thomas Cullinan, men kallas för Afrikas stjärna. Storbritanniens kung, Edward VII, fick den som gåva.

Skickades i ett vanligt postpaket!

När stenen 1907 skulle transporteras från Sydafrika till London sattes engelska detektiver på grund av säkerhetsproblem att bevaka en kopia som transporterades med båt. Den riktiga stenen sändes i ett vanligt postpaket!

 Svimmade av lättnad

Det bestämdes att den stora rådiamanten borde delas, och delarna slipas till något vackert. Joseph Asscher, världens då främste diamantslipare, sägs enligt sägnen ha svimmat av lättnad efter att hamrat in det avgörande slag som framgångsrikt delade Afrikas stjärna i de planerade bitarna.

Diamanten slipades i Amsterdam ner till 96 mindre stenar och nio större, varav den största och mest kända är Greater star of Africa (Cullinan I) som väger in på 530,2 carat. De två största delarna sitter i de brittiska kronjuvelerna – i spiran och i kronan.

 
 
 
Jag säger bara wow!

Hos mig på www.namnsmycken.com hittar du inte något som liknar detta. Hos mig finner du ljuvliga handgjorda namnhalsband och mycket annat. Välkommen!

Amanda Egilson Hallgren
 
 
Källa: Wikipedia

Kommentera

Publiceras ej